Zo maak jij een leuke vacaturetekst!

Opzoek naar een nieuwe of tijdelijke werknemer?

Geen probleem, wij helpen je graag met het in elkaar zetten van een goede vacaturetekst!


1. Gebruik een duidelijke functietitel, welke functietitel je kiest, bepaalt in de eerste plaats of je online gevonden wordt. En of de persoon die je wilt verleiden zich ook daadwerkelijk aangesproken voelt. Bedenk daarom: Wat heeft mijn ideale kandidaat boven zijn cv of LinkedIn-profiel staan?


2. Gebruik een pakkende openingszin, kandidaten willen weten of de functie voor hen interessant is. Dit kan van alles zijn zoals de ruime opleidingsmogelijkheden, de wekelijkse borrel of het gezellige team. Zolang je maar het gevoel hebt dat je hiermee de juiste doelgroep aanspreekt.


3. Vermijd clichés, bied jij ook een marktconform salaris, informele werksfeer en een dynamisch team? Heel veel clichés sieren nog steeds heel veel vacatureteksten. Wil je de lezer enthousiasmeren? Wees dan wat creatiever en leg in je eigen woorden uit hoe het eraan toegaat in jouw organisatie, liefst met voorbeelden.


4. Stel niet te veel eisen, wees je ervan bewust dat sommige kandidaten – en met name vrouwen – alleen reageren als zij aan álle functie-eisen voldoen. Met andere woorden: Hoe langer jouw eisenlijst, hoe kleiner de vijver waarin je vist.


5. Vermeld belangrijke informatie, juist de kleine dingen zijn het meest belangrijk. Vergeet ze dus ook niet kort te benoemen. Denk hierbij aan de: Bedrijfsnaam, locatie bedrijf, Branche, per wanneer de functie beschikbaar is, salarisindicatie & de looptijd van de procedure.


6. Wees niet te formeel, Lezers begrijpen én onthouden je boodschap beter als je schrijft in spreektaal. Dat betekent niet dat je geen vaktermen mag gebruiken.


7. Zet aan tot actie, maak het de kandidaat daarbij zo makkelijk mogelijk. Geef duidelijk aan hoe hij of zij moet solliciteren. Geef daarbij niet alleen de link, maar vertel ook wat je verwacht: alleen een cv of ook een motivatie? Vaak helpt het ook goed om een contactpersoon erbij te zetten om te benaderen voor eventuele vragen.


Heel veel succes!